Εικονικές Περιηγήσεις σε Μουσεία (και όχι μόνο) της Ελλάδας

Σίγουρα η εμπειρία μίας επίσκεψης σε ένα μουσείο ή μία πινακοθήκη, του να θαυμάσεις τα έργα από κοντά δεν συγκρίνεται με μία εικονική περιήγηση. Όμως, από την στιγμή που οι πολιτιστικοί χώροι είναι κλειστοί ή δεν έχουμε τη δυνατότητα επίσκεψής τους λόγω απόστασης η ψηφιακή απεικόνιση είτε των συλλογών είτε των εκθέσεων είναι μια πολύ καλή λύση. Πάμε να δούμε μερικές από αυτές…

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Στην ιστοσελίδα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα βρεις ψηφιακές περιηγήσεις σε τρεις περιοδικές εκθέσεις. «Οι Μεγάλες Νίκες. Στα Όρια του Μύθου και της Ιστορίας» είναι η πιο πρόσφατη έκθεση του μουσείου, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2021, οπότε ελπίζω να την επισκεφθούμε και δια ζώσης. Εντάσσεται στο πρόγραμμα εορτασμού για την επέτειο των 2500 ετών από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Οι εκθέσεις «Δι’αυτά πολεμήσαμεν…Αρχαιότητες και Ελληνική Επανάσταση» και «Αδριανός και Αθήνα» έχουν επίσης ψηφιοποιηθεί. Και στις τρεις περιπτώσεις μπορούμε να περιηγηθούμε εικονικά στις αίθουσες και να εστιάσουμε στα εκθέματα που μας ενδιαφέρουν για περισσότερες πληροφορίες. Εκτός από τις ψηφιακές περιηγήσεις, μπορούμε να μάθουμε για την ιστορία του μουσείου και να ανακαλύψουμε τους θησαυρούς των συλλογών του.

Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού

Εδώ θα κάνουμε μια εικονική περιήγηση στο «Λουτρό των Αέρηδων». Μπορούμε να διαλέξουμε τα δωμάτια που θα θέλαμε να επισκεφθούμε, να δούμε πιο συγκεκριμένες πληροφορίες, ενώ σε κάποια σημεία υπάρχουν και αφηγήσεις.

Μουσείο Μπενάκη

Το Μουσείο Μπενάκη αποτελείται από επτά διαφορετικά μουσεία. Το Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας με μια εξαιρετική μόνιμη συλλογή που αφηγείται την ιστορία του ελληνικού πολιτισμού από την προϊστορία μέχρι τον 20ο αιώνα. Με την πρώτη ευκαιρία σου προτείνω να το επισκεφθείς από κοντά, αλλά προς το παρόν μπορείς να το ανακαλύψεις από τον καναπέ σου. Μπορούμε ακόμη να περιηγηθούμε εικονικά στις αίθουσες του Μουσείου Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης, της Πινακοθήκης Γκίκα και το Έργαστήριο Γιάννη Παππά.

Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία

Είχες ποτέ περιέργεια να δεις πού ζει ένα βασιλικό ζεύγος; Να η ευκαιρία! Το Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών ήταν η πρώτη κατοικία του Όθωνα και της Αμαλίας. Είναι ένα υπέροχο νεοκλασικό κτίριο στο οποίο παρουσιάζεται η εξέλιξη της Αθήνας τους νεότερους χρόνους. Μπορούμε ακόμα να περιηγηθούμε στην Αθήνα του 1842 μέσω ενός ψηφιακού χάρτη που ζωντανεύει διάφορα σημεία της πόλης του τότε.

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Μία πολύ ωραία εικονική περιήγηση στη μόνιμη έκθεση του προσφέρει το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Σε κάθε ενότητα της έκθεσης θα βρούμε ένα περιγραφικό βίντεο, ενώ μπορούμε να επιλέξουμε ορισμένα εκθέματα για να δούμε περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες. Πέραν την εικονικής περιήγησης μία ακόμη πολύ ενδιαφέρουσα ενότητα στην ιστοσελίδα του μουσείου είναι οι Θεματικές Διαδρομές.

Λαογραφικό Μουσείο Μετσόβου

Τι θα έλεγες για μια ξεχωριστή περιήγηση στο Αρχοντικό Τοσίτσα ή αλλιώς στο Λαογραφικό Μουσείο Μετσόβου; Πάμε να μπούμε στα διαφορετικά δωμάτια του ωραίου αυτού αρχοντικού και να ανακαλύψουμε την πλούσια λαογραφική συλλογή του από υφαντά, κοσμήματα, οικιακά σκεύη, κ.α., αλλά και εικόνες, νομίσματα και βυζαντινά αντικείμενα.

Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας

Στο σύνδεσμο του Αρχαιολογικού Μουσείου Τεγέας θα βρεθείς όχι μόνο μέσα στο μουσείο, αλλά και σε διάφορους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής, όπως στο Ναό της Αθηνάς Αλέας, στο Αρχαίο Θέατρο, στο Θολωτό Μυκηναϊκό Τάφο, κ.α..

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης δεν θα βρεις κάποια εικονική περιήγηση 360°, αλλά προσφέρει μια πραγματικά εξαιρετική ψηφιακή απεικόνιση των συλλογών του, που διηγείται την ιστορία της Αρχαίας Μακεδονίας. Μπορούμε να περάσουμε ώρες στη σελίδα αφιερωμένη στις μόνιμες εκθέσεις του μουσείου, όπου υπάρχει ένα πλούσιο αρχείο φωτογραφιών των συλλογών της κάθε ενότητας, καθώς και της εκάστοτε αίθουσας όπου εκτίθενται.

Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς

Για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) σε συνεργασία με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο παρουσιάζουν την έκθεση «Το ’21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα PLAYMOBIL». Αυτή είναι σίγουρα μια διαφορετική και πρωτότυπη εικονική περιήγηση.

Ο ΠΙΟΠ μας κάνει μια βόλτα στην Ελλάδα και μέσω πανοραμάτων μας καλεί να γνωρίσουμε τα περισσότερα μουσεία του δικτύου του: το Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί, το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στην Σπάρτη, το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα στο Βόλο, το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στην Τήνο, το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας και το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στην Δημητσάνα.

Μουσείο Άγγελου Σικελιανού

Ένα νέο σχετικά μουσείο που θα ήθελα πολύ να επισκεφθώ είναι το Μουσείο Άγγελου Σικελιανού. Εσύ έχεις πάει; Μέχρι να μου δωθεί ή να μας δωθεί η ευκαιρία να πάμε στην Λευκάδα για να το δούμε από κοντά, ας ρίξουμε μια πρώτη ματιά στις αίθουσές του από τον υπολογιστή μας.

Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου

Η Εθνική Πινακοθήκη δεν έχει ξανανοίξει ακόμα τις πόρτες της στο κοινό, οπότε δεν θα βρούμε και κάποια εικονική περιήγηση στις αίθουσές της. Στην ιστοσελίδα της, όμως, μπορούμε να ανακαλύψουμε άφθονο φωτογραφικό υλικό και πληροφορίες για τις συλλογές της – και της Εθνικής Γλυπτοθήκης -, ενώ στην ενότητα «Θέματα Τέχνης» έχει πολύ ενδιαφέρουσες ψηφιακές παρουσιάσεις και άρθρα για να περάσουμε ευχάριστα την ώρα μας.

Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη

Η εικονική περιήγηση στην έκθεση «Η Ανθρώπινη Μορφή στην Ελληνική Ζωγραφική: 20ος αιώνας», μας καλεί να περπατήσουμε ανάμεσα σε εβδομήντα τρεις πίνακες νεοελληνικής ζωγραφικής. Από την Θάλεια Φλωρά Καραβία και τον Κωνσταντίνο Παρθένη μέχρι τον Αλέκο Φασιανό και τον Γιώργο Ρόρρη.

Μπορεί στο συγκεκριμένο άρθρο να είδαμε επιλογές μόνο από την Ελλάδα, αλλά φυσικά υπάρχουν πάρα πολλά μουσεία και πολιτιστικοί χώροι στο εξωτερικό που προσφέρουν εικονικές περιηγήσεις. Σίγουρα ψάχνοντας θα βρεις πολλά και ενδιαφέροντα. Επίσης, πολλά μουσεία προσφέρουν διαδικτυακά σεμινάρια, παιχνίδια για παιδιά και άλλες δραστηριότητες. Κυκλοφορούν ακόμη και αρκετά βίντεο ή ψηφιακές ξεναγήσεις διάφορων αρχαιολογικών χώρων στην Ελλάδα, όπως η συγκεκριμένη εικονική περιήγηση στην Ακρόπολη. Κλείνοντας θα ήθελα να σου προτείνω και δύο πολύ ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες, εάν δεν τις γνωρίζεις ήδη. Η πρώτη είναι η Clio Muse Tours, όπου θα βρεις πολλές εικονικές και ακουστικές ξεναγήσεις σε πολιτιστικούς χώρους, εκθέσεις, περιοχές με ιστορικό ενδιαφέρον κ.α.. Η δεύτερη είναι η Google Arts & Culture (υπάρχει και εφαρμογή), όπου μπορείς να περάσεις ατελείωτες ώρες ανακαλύπτοντας και μαθαίνοντας με πολύ ευφάνταστο τρόπο έργα τέχνης απ’ όλο τον κόσμο – ενδεικτικά σου λέω ότι διαλέγεις το χρώμα που σου αρέσει και εμφανίζονται έργα που κυριαρχεί ο εν λόγω χρωματισμός.

Με την αναμονή να επισκεφθούμε ξανά τους χώρους τέχνης που αγαπάμε από κοντά, να ξαναταξιδέψουμε και να ανακαλύψουμε τα πολιτιστικά στολίδια της Ελλάδας και όλου του κόσμου, σου εύχομαι καλές εικονικές πολιτιστικές βόλτες!

Ναός Αθηνάς Αλέας – Τεγέα

|Αν σου άρεσε αυτό το δημοσίευμα κάνε Share. Αν θες να λαμβάνεις ειδοποιήσεις, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, για όλες τις νέες δημοσιεύσεις στο Cultural Walk κάνε Εγγραφή (κάτω δεξιά)|

5 thoughts on “Εικονικές Περιηγήσεις σε Μουσεία (και όχι μόνο) της Ελλάδας

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: