Καλοκαιράκι και το βιβλίο διακοπών κάνει επισήμως την εμφάνισή του· είτε το ξεκίνησες το χειμώνα και δεν πρόλαβες να το τελειώσεις, είτε το έχεις από τις περσινές σου διακοπές και λες φέτος θα το τελειώσω, είτε είναι το νέο σου απόκτημα και ανυπομονείς να το ξεκινήσεις… Το βιβλίο διακοπών είναι η παρέα σου για τις ώρες του ταξιδιού στο καράβι, το αεροπλάνο ή το κτελ, για την παραλία ή την απογευματινή ξεκούραση λίγο πριν δύσει ο ήλιος και σε βρει να περιπλανιέσαι στα σοκάκια ενός όμορφου νησιού. Θα σου κάνει παρέα όπου πας, κι αν είναι καλό θα προσθέσει μια ευχάριστη νότα στις διακοπές σου.
Εάν, λοιπόν, δεν έχεις αποφασίσει ακόμα ποιό θα πάρει φέτος τον τίτλο του βιβλίου διακοπών 2019, τι λες για το « Τι έμαθα περπατώντας στον κόσμο» της Λένας Διβάνη από τις Εκδόσεις Καστανιώτη; Ήταν δώρο, το διάβασα, μου άρεσε πάρα πολύ και τώρα το προτείνω σε σας.
Είναι ευχάριστο, ευκολοδιάβαστο, έχει πολύ ωραίο εξώφυλλο και το κυριότερο όπου κι αν ταξιδέψεις θα σε ταξιδέψει ακόμα πιο μακρυά, ένα διπλό ταξίδι σα να λέμε…
Η συγγραφέας ξεκινάει από την Ελβετία και την πρώτη της ορειβατική απόπειρα. Μερικές φορές το πείσμα και το θάρρος μας ανοίγουν νέους ορίζοντες και μαθαίνουμε ότι εάν προσπαθούμε να ξεπερνάμε, σε φυσιολογικά πάντα πλαίσια, αυτά που εμείς οι ίδιοι θέσαμε ως όρια για τον εαυτό μας μπορούμε να καταφέρουμε το αρχικά αδύνατον.
Επόμενο ταξίδι, πολύ πιο μακρινό, στη Νέα Ζηλανδία, τον τόπο των Μαορί των οποίων την ιστορία θα ανακαλύψουμε μαζί της από το αεροπλάνο κιόλας. Από μικρές γραφικές πόλεις, σε ηφαιστειογενείς περιοχές και από τα μέρη που γυρίστηκε ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών μέχρι παρθένα δάση με προϊστορικά είδη φυτών, περπατάμε μαζί της σε παραμυθένια τοπία, ενώ μαθαίνουμε και για τον έρωτά της με ένα πρόβατο, ω, ναι!
Επόμενο ταξίδι η Αιθιοπία, με στόχο την ορειβασία στα όρη Σιμιέν. Μία δύσκολη διαδρομή όχι μόνο λόγω του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά λόγω της αλήθειας που αντίκρισε να ξεδιπλώνεται μπροστά της. Πόλεις-σκουπιδότοποι, φτώχεια, επαιτεία και ανθρώπινος πόνος. Εκείνη όμως που τα έζησε από κοντά θα στα πει καλύτερα.

Σειρά έχει η Κούβα, ένα μέρος που πολλοί από εμάς ονειρευόμαστε να επισκεφθούμε, αφού οι πρώτες εικόνες που μας έρχονται στο μυαλό είναι τα έντονα χρώματα, ο χορός στο ρυθμό της σάλσα και το ρούμι. Όμως, η επαναστατική ιστορία αυτής της χώρας με τον Φιντελ Κάστρο και τον Τσε Γκεβάρα ως αναπόσπαστο κομμάτι της μπορεί να επούλωσε κάποια τραύματα αλλά προκάλεσε άλλα…
Επόμενη στάση το Βιετνάμ, άλλη μία χώρα με μεγάλο ιστορικό πολέμων. Τώρα θα περάσουμε από παζάρια, θα γνωρίσουμε τους ντόπιους Σέρπα και θα μαγευτούμε από τα τοπία στο Χάλονγκ Μπέυ.
Ένα από τα ωραιότερα κεφάλαια του βιβλίου για εμένα είναι η Βενεζουέλα. Αφού μαθαίνουμε ως συνήθως λίγα πράγματα για την ιστορία της χώρας, με τον Τσάβες κύριο πρωταγωνιστή, καταλήγουμε να περπατάμε μαζί με την συγγραφέα στο Τεπούι Ροράιμα. Το ιερό βουνό που τη μάγεψε, μάγεψε κι εμένα παρόλο που δεν έχω πάει ποτέ εκεί. Αυτή είναι η ομορφιά των βιβλίων!
-Κατερίνα, γιατί έκοψες αυτό το λουλούδι;
-Ξέρω γω; Γιατί είναι ωραίο
-Δηλαδή το τιμωρείς επειδή είναι ωραίο; … Πρέπει να σκεφτόμαστε κι αυτούς που θα περάσουν από δω μετά από μας. Έχουν κι αυτοί δικαίωμα στην ομορφιά, ε;σελ.99
Μετά από κάποιες αναπάντεχες περιπέτειες που είχε στη Βενεζουέλα, περνάμε στο προτελευταίο κεφάλαιο, την Ινδία ή μάλλον τις Ινδίες. Από το βορεινό Λαντάκ στα Ιμαλάια με την εξωτερική και εσωτερική γαλήνη να κυριαρχεί, η συγγραφέας θα βουτήξει στο πολύβουο και φτωχό Δελχί με τα ίχνη της αγγλικής αποικιοκρατίας να κυριαρχούν ακόμα. Πολλές φορές σε ένα βιβλίο βρίσκουμε κάτι γνώριμο, εγώ το βρήκα σε αυτό το κεφάλαιο. Έχοντας ταξιδέψει στο Μπανγκλαντές και την Κίνα, αυτές οι εικόνες του ατελείωτου κόσμου, της φτώχειας, των παραγκουπόλεων και του συνεχόμενου ήχου απ’ τις κόρνες μου ξύπνησαν μνήμες από δικά μου ταξίδια στην Ανατολή.
Τελευταίο ταξίδι η Παταγονία. Ένας τόπος ατελείωτων πάγων, ένας απέραντος παγωμένος ορίζοντας, μία εμπειρία που πρέπει να ζήσεις όπως λέει η ίδια.

Αυτό το βιβλίο είναι ένα προσωπικό ταξίδι σε πόλεις του κόσμου που μοιράζεται η Λένα Διβάνη μαζί μας. Είναι ειλικρινής και μας δείχνει το αληθινό πρόσωπο της κάθε πόλης, ενώ πρωταγωνιστές είναι πάντοτε οι άνθρωποι που γνωρίζει και οι ιστορίες τους. Μας μιλάει σα να είμαστε φίλοι, ταξιδεύουμε μαζί, μαθαίνουμε, συγκινούμαστε, γελάμε, ενώ σε κάθε κεφάλαιο είναι σα να μας προτρέπει να κάνουμε κι εμείς το δικό μας ταξίδι, να δούμε μέσα από τα δικά μας μάτια πόλεις και ανθρώπους του κόσμου. Ας ταξιδέψουμε…
|Αν σου άρεσε αυτό το δημοσίευμα κάνε Share. Αν θες να λαμβάνεις ειδοποιήσεις, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, για όλες τις νέες δημοσιεύσεις στο Cultural Walk κάνε Εγγραφή (κάτω δεξιά)|
♥
Λένα Διβάνη, Τι έμαθα περπατώντας στον κόσμο, Εκδόσεις Καστανιώτη (πέμπτη έκδοση), Αθήνα, 2017.
*Το βιβλίο στο εξώφυλλο του άρθρου είναι: “Ταξίδι στην Ινδία”, E.M. Forster, Εκδόσεις Πλέθρον.
Leave a Reply