Χρυσοί δράκοντες, χρωματιστά σύννεφα, ελέφαντες, τελετουργικά ενδύματα, θεατρικά κοστούμια, πορσελάνες, ποιήματα, ιδεογράμματα, σκαλιστά έπιπλα από σανταλόξυλο, λατρευτικά σκεύη και αυτοκρατορικά κοσμήματα… Η καθημερινότητα του αυτοκράτορα Qianlong παρουσιάζεται στο Μουσείο της Ακρόπολης και μας ταξιδεύει στο Παλάτι του Πολλαπλού Μεγαλείου…
Ποιος ήταν όμως ο Αυτοκράτορας Qianlong; Το όνομά του σημαίνει “ο ευλογημένος από τον Ουρανό” και βασίλεψε στην Κίνα από το 1736 έως το 1795. Είναι ένας από τους πιο γνωστούς Κινέζους αυτοκράτορες της εθνότητας των Manchu, ενώ οι γνώσεις του περί των τεχνών και η παιδεία που έλαβε με βάση τον κομφουκιανισμό τον έκαναν να ξεχωρίσει. Η συγκεκριμένη έκθεση μας παρουσιάζει τη ζωή του στο Παλάτι του Πολλαπλού Μεγαλείου στην Κίνα. Το συγκεκριμένο Παλάτι ήταν ουσιαστικά η δεύτερη από τις Πέντε Δυτικές Κατοικίες στο βορειοδυτικό τομέα της Απαγορευμένης Πόλης. Εκεί έζησε ο Qianlong ως πρίγκιπας μέχρι την ανάρρησή του στον αυτοκρατορικό θρόνο. Τότε, μετακόμισε στο Παλάτι της Πνευματικής Καλλιέργειας, αλλά έκανε πολλές ανακαινίσεις και επεκτάσεις στο ονοματισμένο πλέον “Παλάτι του Πολλαπλού Μεγαλείου” όπου πραγματοποιούσε διάφορες εορταστικές εκδηλώσεις.
Με το που μπαίνουμε στο χώρο των περιοδικών εκθέσεων κυριαρχεί το μπορντώ χρώμα που συνδέει αμέσως την σκέψη του επισκέπτη με τον πλούτο και την αυτοκρατορική ισχύ. Τα πρώτα μόλις εκθέματα – της πρώτης ενότητας Το Παλάτι του Πολλαπλού Μεγαλείου για τον μελλοντικό Αυτοκράτορα – τραβούν αμέσως την προσοχή μας, όπως το εντυπωσιακό τελετουργικό χρυσό ένδυμα του Qianlong φτιαγμένο από ένα φωτεινό κίτρινο σατέν και διακοσμημένο με περίτεχνα κεντήματα. Ορισμένες ενότητες της έκθεσης είναι σκηνογραφημένες ως period rooms, δηλαδή πιστές αναπαραστάσεις των διαφορετικών διαμερισμάτων του Παλατιού του Πολλαπλού Μεγαλείου. Το πρώτο δωμάτιο είναι η Αίθουσα της Ευλάβειας. Εδώ παρουσιάζεται ο αυτοκρατορικός θρόνος πάνω από τον οποίο βλέπουμε μια ξύλινη πινακίδα με τα ιδεογράμματα του ίδιου του αυτοκράτορα να γράφει “Αίθουσα των Απολαύσεων του Καλού”. Τα εκθέματα της κάθε αίθουσας, εκτός από την καλλιτεχνική δεινότητα των κατασκευαστών τους, έχουν και συμβολική σημασία. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην Αίθουσα της Ευλάβειας οι αναπαραστάσεις του περίτεχνου παραβάν συμβολίζουν την μακροζωία ενώ οι ελέφαντες που κουβαλούν αγγεία αποτελούν σύμβολα ειρήνης.
Τον πρώτο σεληνιακό μήνα κάθε έτους ο Αυτοκράτορας καλούσε τους αξιωματικούς του στο Παλάτι του Πολλαπλού Μεγαλείου για τσάι και τους παρέτρεπε να γράψουν ποιήματα βασισμένα σε μια θεματολογία που επέλεγε ο ίδιος. Έτσι, ορισμένα από τα αντικείμενα που παρουσιάζονται στην ενότητα Τσάι και Εκλεπτυσμένη Μουσική είναι πορσελάνινα σερβίτσια τσαγιού (πολλά φέρουν ως διακόσμηση ποιήματα) και ποιητικά λευκώματα. Επίσης, βλέπουμε μέσα στις βιτρίνες εντυπωσιακά θεατρικά κοστούμια κεντημένα με ποικίλα μοτίβα σε μια πανδαισία χρωμάτων καθώς και εικονογραφημένα θεατρικά βιβλία, όλα μάρτυρες των θεατρικών παραστάσεων που παρουσιάζονταν στο Παλάτι.
Κάπως έτσι φτάνουμε στο Δωμάτιο των Ευωδιαστών Ορχιδέων που ήταν ουσιαστικά η κρεβατοκάμαρα του Qianlong και της πρώτης του συζύγου, την αυτοκράτειρα Lady Fuka. Ο αυτοκράτορας έδωσε αυτό το όνομα στο συγκεκριμένο δωμάτιο επηρεασμένος από την παρομοίωση της ορχιδέας με τους ευγενείς ανθρώπους από τον Κομφούκιο. Στο δωμάτιο ξεχωρίζει ένα υπέροχο γαλάζιο παραβάν από σανταλόξυλο με φυτική διακόσμηση όπως μανόλιες, ξινόμηλα, άνθη δαμασκηνιάς και λωτού.
Σειρά έχει το Σπουδαστήριο της Αιώνιας Άνοιξης, αναπαράσταση του χώρου μελέτης του νεαρού τότε πρίγκιπα. Πάνω στο ξυλόγλυπτο γραφείο είναι τοποθετημένα διάφορα απαραίτητα αντικείμενα καλλιγραφίας, όπως ένα κυανόλευκο δοχείο για πινέλα και ένα πινέλο γραφής από ελεφαντόδοντο και τρίχες κατσίκας.
Ο Qianlong είχε μεγάλη ευλάβεια ως προς τον βουδισμό, γι’ αυτό αφιέρωσε δύο χώρους του Παλατιού του Πολλαπλού Μεγαλείου σε λατρευτικούς σκοπούς. Έτσι, η έκθεση τελειώνει με την ενότητα Το Μεγαλείο του Βουδισμού παρουσιάζοντας διάφορα θρησκευτικά σκεύη που βρίσκονταν στους εν λόγω χώρους όπως θυμιατήρια, κεντημένα ειλητάρια, αγαλμάτια του Βούδα καθώς και διάφορα αναθήματα όπως οι Επτά και οι Οκτώ Θησαυροί μεταξύ άλλων. Εκτός από τις λατρευτικές τους ιδιότητες όλα τα εν λόγω αντικείμενα αποτελούν δείγματα της υπέροχης τέχνης της Άπω Ανατολής.
Τα 154 εκθέματα που απαρτίζουν την έκθεση, από χρηστικά αντικείμενα μέχρι έργα τέχνης, αποτελούν ιστορικούς μάρτυρες της πριγκιπικής και αυτοκρατορικής ζωής του Qianlong καθώς και της αγάπης του για την ποίηση, την καλλιγραφία και τη ζωγραφική. Ειδικά τα έργα τέχνης αποτελούν επίσης δείγμα της ευημερίας και της τεχνογνωσίας της εποχής της διακυβέρνησής του. Τώρα το μόνο που μένει είναι να κάνεις κι εσύ έναν πολιτιστικό περίπατο μέχρι τη μακρινή Απαγορευμένη Πόλη χωρίς καν να πας στην Κίνα αλλά μόνο μέχρι το Μουσείο της Ακρόπολης.
|Αν σου άρεσε αυτό το δημοσίευμα κάνε Share. Αν θες να λαμβάνεις ειδοποιήσεις, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, για όλες τις νέες δημοσιεύσεις στο Cultural Walk κάνε Εγγραφή (κάτω δεξιά)|

◊ Πληροφορίες
Πού: Μουσείο Ακρόπολης, Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, Αθήνα
Διάρκεια έκθεσης: 14 Σεπτεμβρίου 2018 – 14 Φεβρουαρίου 2019
Γενική εποπτεία και συντονισμός: Δημήτριος Παντερμαλής
Προέλευση εκθεμάτων: Μουσείο των Ανακτόρων του Πεκίνου
Χρήσιμος σύνδεσμος: https://www.theacropolismuseum.gr/el/content/apo-tin-apagoreymeni-poli-aytokratorika-diamerismata-toy-qianlong
Φωτογραφία εξωφύλλου: Προσωπογραφία αυτοκράτορα Qianlong με επίσημο ένδυμα.
∴ Πηγή ιστορικών πληροφοριών:
Κατάλογος έκθεσης “Από την απαγορευμένη πόλη. Αυτοκρατορικά διαμερίσματα του Qianlong.”, Μουσείο Ακρόπολης, επιμέλεια: Σταματία Ελευθεράτου.
Leave a Reply