|Θεατρικός Συγγραφέας · Μυθιστοριογράφος · Δοκιμιογράφος · Ζωγράφος|
Ο Φρήντριχ Ντύρενματ γεννιέται το 1921 στο Κονόλφιγκεν στην Ελβετία. Μένει για περίπου τριάντα χρόνια στη γερμανόφωνη πλευρά της Ελβετίας – στη Βέρνη και τη Ζυρίχη – όπου σπουδάζει γερμανική φιλολογία και φιλοσοφία. Το 1952 πηγαίνει στο Νουσατέλ (ένα γαλλόφωνο καντόνι της Ελβετίας), όπου θα μείνει για σαράντα χρόνια μέχρι το θάνατό του το 1990. Γράφει θεατρικά έργα, αστυνομικά μυθιστορήματα, αυτοβιογραφικά κείμενα και νουβέλες, ζωγραφίζει πίνακες και σχέδια μεταξύ άλλων. Τα θεατρικά του έργα Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας (1956) και Οι φυσικοί (1962) ή, ενδεικτικά, η κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματός του Ο δικαστής και ο δήμιος του (1952) τον έκαναν διεθνώς γνωστό. Τα παιδικά του βιώματα επηρέασαν ιδιαίτερα την συγγραφική και καλλιτεχνική του πορεία. Ο πατέρας του, που ήταν προτεστάντης πάστορας, του διηγούνταν συχνά ιστορίες από την ελληνική μυθολογία, γι’ αυτό θα τον δούμε ν’ ασχολείται συχνά με μυθολογικά θέματα και αλληγορίες – για παράδειγμα ο λαβύρινθος και ο Μινώταυρος αποτελούν κεντρικά μοτίβα των έργων του -, ενώ τον ενδιαφέρουν επίσης οι βιβλικές ιστορίες και η αστρονομία.

Ο Ντύρενματ ήταν συνάμα και καλλιτέχνης. Έλεγε ότι τα εικονογραφικά του έργα αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι του συγγραφικού του έργου. Θεωρούσε τον εαυτό του ως έναν «δραματουργικό» ζωγράφο και όχι «καλλιτεχνικό», υπό την έννοια ότι τα σχέδια του ήταν απλά, σχεδόν παιδικά, αλλά ήθελε να ήταν ξεκάθαρα για τον ίδιο.

Ζωγραφίζω για τον ίδιο λόγο που γράφω: διότι σκέφτομαι. Η ζωγραφική όπως και η τέχνη του να κάνεις «όμορφες εικόνες» δεν με ενδιαφέρει, όπως δεν με ενδιαφέρει και η τέχνη του να κάνεις «καλό θέατρο». […] Έτσι, οι ζωγραφιές και τα σχέδια μου αποτελούν ένα συμπλήρωμα στο συγγραφικό μου έργο – για ό,τι δεν μπορεί ν’ αναπαρασταθεί παρά μόνο από ζωγραφικές εικόνες. […] Όταν γράφω, δεν ξεκινάω από ένα πρόβλημα, αλλά από μία εικόνα. Καθώς στην αρχή υπάρχει πάντα η εικόνα, η κατάσταση – ο κόσμος.*
Τα έργα του, είτε συγγραφικά είτε εικονογραφικά, χαρακτηρίζονται από τις φιλοσοφικές και μεταφυσικές του αναζητήσεις, αλλά και τις πολιτικές του ανησυχίες. Τα πρωτότυπα έργα του Ντύρενματ είναι στα γερμανικά, ενώ έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 40 γλώσσες. Ορισμένα από τα έργα του υπάρχουν και σε ελληνική μετάφραση. Κατά τη διάρκεια της ζωής του τιμήθηκε με διάφορα βραβεία όπως το Βραβείο Σίλλερ το 1960 και το Βραβείο Γκέοργκ Μπύχνερ το 1986.

|Αν σου άρεσε αυτό το δημοσίευμα κάνε Share. Αν θες να λαμβάνεις ειδοποιήσεις, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, για όλες τις νέες δημοσιεύσεις στο Cultural Walk κάνε Εγγραφή (κάτω δεξιά)|
*Δική μας μετάφραση. Πηγή: DÜRRENMATT Friedrich, Remarques personnelles sur mes tableaux et mes dessins, Neuchâtel/ Berne : Centre Dürrenmatt/Office fédéral de la lecture (coll. « Cahier/Centre Dürrenmatt Neuchâtel », no1), 2000, σελ. 20.